Dieta i żywienie po zabiegach bariatrycznych
Rola dietetyka w przygotowaniu do operacji bariatrycznej:
- analiza wyników laboratoryjnych krwi, pomiary ciała, rozmowa na temat dolegliwości zdrowotnych, analiza dotychczasowego sposobu odżywiania, omówienie błędów żywieniowych
- omówienie także dotychczasowych próby odchudzania, rodzajów stosowanych diet, analiza czynników mających wpływ na zwiększenie masy ciała i wskazanie przyczyny nieskuteczności dotychczasowego odchudzania
- omówienie sposobu odżywiania przed i po operacji bariatrycznej, dostosowanego do rodzaju wybranej operacji.
Grupa 1 – operacje restrykcyjne (rękawowa resekcja żołądka i regulowana opaska żołądkowa).
Grupa 2 (gastric bypass i mini-gastric bypass). Ustalam również żywienie po tzw. wprowadzeniu balonika do żołądka.
Wprowadzenie diety przedoperacyjnej
Dzięki wprowadzeniu diety przedoperacyjnej nastąpi:
- redukcja masy ciała o 5-10%, przez co skróci się czas trwania operacji oraz rekonwalescencji, jak również zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań okołooperacyjnych
- zmiana nawyków żywieniowych jako wprowadzenie do diety pooperacyjnej
- wzmocnienie organizmu, który często ma duże deficyty witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, poprzez odpowiednio skomponowaną dietę oraz jeśli będzie taka potrzeba w odpowiednie preparaty witaminowe
- polepszenie samopoczucie i wydolności pacjenta.
Rola dietetyka po operacji bariatrycznej:
- opracowuję indywidualny plan żywienia pooperacyjnego dostosowany do rodzaju przeprowadzonej operacji oraz parametrów pacjenta czyli: wieku, wzrostu, wagi oraz stanu zdrowia
- plan żywieniowy jest rozszerzany zgodnie ze schematem żywienia pooperacyjnego, zmiany są dokonywane ze względu na strukturę posiłków oraz pod względem zawartości składników odżywczych. Dieta ma na celu uniknięcie lub zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia powikłań pooperacyjnych: bólu żołądka, wymiotów, biegunek, zaparć
- pacjent na poszczególnych etapach jest dodatkowo zabezpieczany w odpowiednie witaminy, tak by uniknąć skutków niedoborów tych składników, które objawiają się pogorszeniem kondycji włosów, skóry i paznokci
- końcowym etapem współpracy jest opracowanie jadłospisu docelowego, uwzględniającego zapotrzebowanie kaloryczne oraz na składniki odżywcze danej osoby, który dostosowany do rodzaju pracy i trybu życia jak również preferencji smakowych
- dietetyk przez cały okres współpracy wspiera i motywuje pacjenta, udziela wskazówek jak należy dbać o kondycję skóry oraz zaleca odpowiednią na danym etapie aktywność fizyczną.