W gabinecie dietetyka - Ovita

Przygotowanie do pierwszej wizyty u dietetyka


Jak przygotować się do pierwszej wizyty

Wykonaj niezbędne badania laboratoryjne krwi

– morfologia,
– OB,
– TSH,
– lipidogram,
– ALT, AST, GGTP,
– glukoza na czczo
– insulina na czczo

Niezbędnym przygotowaniem do analizy składu ciała, jest wstrzymanie się na 3 godziny przed wizytą od spożywania płynów oraz posiłków.



Pierwsza wizyta


Kompleksowy wywiad tzw. lekarski, dotyczący stanu zdrowia:

  • dolegliwości związane z układem pokarmowym: bóle, zaparcia, biegunki, wzdęcia itp.
  • odporność: częstość występowania chorób infekcyjnych górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg intymnych
  • ocena stanu: skóry, paznokci, włosów
  • rozmowa na temat samopoczucia, narażenia na stres, problemów z zasypianiem i snem
  • omówienie wyników badań laboratoryjnych krwi i ich wpływu na stan zdrowia

Wywiad dietetyczny:

  • wywiad polega na omówieniu standardowego dnia pod względem przyjmowanych posiłków, przekąsek, napoi oraz aktywności fizycznej – bardzo mile widziane są wcześniej przygotowane przez pacjenta notatki dot. żywienia
  • wstępna analiza sposobu żywienia pacjenta i jego wpływ na stan organizmu
  • przekazanie pierwszych zaleceń dotyczących modyfikacji żywienia

Przeprowadzenie analizy składu ciała urządzeniem TANITA.

Analiza wyników pomiaru składu ciała (m. in. tkanka tłuszczowa, tkanka mięśniowa, zawartość wody w organizmie, wiek metaboliczny, tłuszcz wisceralny, BMI).

Czas trwania pierwszej wizyty 60 min.


Druga wizyta z przekazaniem
7-dniowego jadłospisu


  • omówienie indywidualnego planu żywieniowego
  • przekazanie indywidualnych zaleceń
  • edukacja żywieniowa
  • nauka umiejętnego modyfikowania jadłospisu

Czas trwania wizyty ok. 30 min.


Wizyta kontrolna – po 2 tygodniach stosowania diety


  • omówienie stosowanego planu żywieniowego
  • analiza ewentualnych trudności
  • wprowadzenie, w razie potrzeby, drobnych zmian w jadłospisie
  • ponowna analiza składu ciała